Šahianske múzeum vystavuje zbierku plyšových medvedíkov

15.12.2012 Levice

Šahy 15. decembra (TASR) – Vianoce s macíkmi môžu prežiť návštevníci Hontianskeho múzea v Šahách. Obdivovať môžu zhruba 75 plyšových medvedíkov, ktoré tvoria zbierku múzea.

Pri zrode preslávených medvedíkov Teddy stála Margaréta Steiffová. Táto žena ešte ako malé dieťa ochorela na detskú obrnu a po celý život bola pripútaná na invalidný vozík. Vyučila sa za strihačku a šičku, neskôr si otvorila malú živnosť. Z lásky k deťom sa v roku 1880 pustila do vyrábania zvieratiek z plyšu.

Prvého plyšového medvedíka vymyslel v roku 1902 jej synovec Richard. Macko stojaci na dvoch nohách, 55 centimetrov vysoký, bol prepadákom. Neprijali ho v Amerike ani v Nemecku, obchodníkom sa javil priveľký a príliš ťažký pre deti. Celý náklad, smerujúci do obchodov v New Yorku, sa vrátil späť do nemeckého mestečka Giengen. Steiffovci medveďov poslali na hračkársky veľtrh do Lipska. Tam si ho všimol obchodník Herman Berg, ktorý na mieste vyplnil objednávku na 3000 exemplárov. Plyšový macko nastúpil svoj víťazný pochod po celom svete.
 

Vyberte región